Стилове и модели рокли

Какво е необичайно руско рокля?

Какво е необичайно руско рокля?
съдържание
 1. Удобства
 2. Малко история
 3. Кой отива?
 4. вид
 5. Популярни цветове
 6. Актуални тенденции
 7. Какво да облека?
 8. обувки
 9. аксесоари

Всеки народ има традиционни национални дрехи. За руските жени такива дрехи са риза с рокля. Наред с нарастващия интерес към етно стила и историята на своята страна, руските сарафани сега се превърнаха във фокус на вниманието на модните дизайнери. Нека разберем повече за такива дрехи и тяхното използване в миналото и в съвременния гардероб.

Удобства

Традиционната рокля се отличава с директен свободен крой. По-голяма свобода на движение в такива дрехи беше осигурена чрез вложки между частите на продукта. Контурът на руския сарафан може да се нарече гладък и много мек. Това се забелязваше особено при движение.

Традиционен руски сарафан

В допълнение, характерните черти на сакото са:

 • Значителна дължина на полата.
 • Дълги ръкави
 • Слоево облекло.
 • Оригинален декор под формата на сложни ярки орнаменти.
 • Страхотно облекло за тегло

Малко история

До 16-ти век дълга рокля за мъже се е наричала сарафан, а едва по-късно това име премина към женското облекло, което се носеше над главата или се закопчаваше отпред.

Руски мъжки сарафан

От 18-ти век руският костюм се променя, което се свързва с реформите на Петър I, въвеждайки в руското общество костюм в европейски стил. Sundresses продължават да се носят само от буржоази, търговци и селяни.

Най-дълго такова традиционно облекло е продължило сред селяните, така че именно селската версия на сарафана концентрира всички типични черти на този елемент от руската носия.

 Руски модерен сарафан в етнически стил

Кой отива?

В руска рокля жена с всякакъв тен и на всяка възраст ще изглежда привлекателна и оригинална. Поради свободната кройка, такова облекло не ограничава движенията и скрива напълно всички недостатъци на фигурата.

вид

Sundresses в руската народна носия бяха представени от такива основни видове:

 1. Сарафан, подобен на туника, който няма среден шев. Този тоалет също се е наричал глух, тъй като е шит от едно парче плат и странични вложки. Този тип сарафан е най-древният. Предната част е обикновено малка, правоъгълна или кръгла. Също така често се посещаваше малък разрез, на който имаше връзки или закопчалка на копче. За шиене на глухи сафари са използвани плат, платно и други домашни кърпи. Покрай подгъва, мишниците и изрязаните изделия артикулите бяха завършени с кумач, рисувано платно, апликация или бродерия под формата на тесни ивици.
 2. Kosoklinnaya модел. За да шият такъв сарафан, те използвали една плътна задна тъкан, две прави предни тъкани и полегати странични клинове. Предната тъкан може да бъде пришита или закрепена с бримки от плитка или метални копчета. За такива сарафани са използвани както домашни платове, така и фабрични тъкани. Те бяха ушити от брокат, тафта, китайски, кадифе, платно, коприна, памук, вълна и други материали. Някои от тези sundresses са с плътна подплата, понякога ватирани. За украса на ежедневните варианти на козметичен сарафан са използвани текстилни панделки или ивици кумач, а празничните рокли бяха украсени с плитка, рокля, копринени панделки, ресни или метална дантела.
 3. Директен модел. Такава сарафаня, която също се наричаше Москва или кръгла, стана най-често срещаният модел през 19 век. При производството на такъв сандък са използвани директни панели, които са събрани на малки сгъвания в горната част. Шият прави рокли основно от фабрични тъкани. За каишките се използва същата тъкан като за полата или е заменена с плитка. Подгъва на това облекло беше украсен с панделки или дантели.
 4. Модел с лиф. Такава суитчър имаше монтиран елек, към който бяха пришити прави панели, за да се създаде обемна пола. Подобно облекло беше често срещано в централната част на страната. Sundresses, в които бодито беше на иго, също бяха отделени поотделно.

Основните и производни видове руски сарафани са представени на следната фигура.

Видове руски sundresses

Популярни цветове

Характерните черти на женския руски костюм са многоцветност и особен орнамент. Любимият цвят за sundresses беше червен. Това беше цветът на сватбените сарафани.

Сватбен червен руски сарафан

Бели сарафани със златисти шарки изглеждаха великолепно.

 Руски бял сарафан със златни шарки

Също така в оцветяването на сарафана имаше нюанси на синьо, кафяво, черно, оранжево, кафяво и жълто. По-възрастните жени често носеха син или черен сако.

Актуални тенденции

Дизайнерите сега доста често използват руската народна носия като творческа основа за своите колекции. Те добавят елементи от руски сарафан към модерните дрехи.

Също така набира популярност и традиционните модели сарафани, които се купуват за тематични събития, детски партита или фестивали.

В наши дни руските сарафани съответстват на конструктивните форми, които са били използвани за шиене на такива дрехи в миналото. Съвременните костюми са украсени с народна бродерия, представена в различни числа. Той може да служи само като акцент и интересен декор и може изобилно да украсява продукт.

Бял руски сарафан в етнически стил

Какво да облека?

В миналото сандък се носеше с дълга риза, която най-често беше бяла. Сега под сарафан те също носят най-вече риза с дълги ръкави, украсени с бродерия, но понякога тя се заменя с бяла блуза. През зимата се носи руски сарафан с кожено палто или гащеризон.

обувки

Летните модели на руския сарафан се носят с плетени сандали. В хладно време ботушите са идеални за това.

аксесоари

Всички бижута и други аксесоари се избират, като се вземе предвид събитието, във връзка с което се носи руски сарафан.

Аксесоари и бижута за руски сарафан

За такива дрехи са подходящи както къси, така и дълги мъниста, ярки метални или пластмасови гривни и обеци, панделки, както и плетени чанти, изработени в етнически стил. Стилно допълнение към руската рокля е дантела кокошник.

Коментари
 1. Галина
  21.02.2016

  Искам червена руска рокля за фотосесия. Има такива красиви модели!

Напишете коментар
Информация, предоставена за справка. Не се самолекувайте. За здравето винаги се консултирайте със специалист.

мода

красота

развлечение