Семейни отношения между съпруг и съпруга

Психологията на семейните отношения между съпруг и съпруга

Психологията на семейните отношения между съпруг и съпруга
съдържание
 1. На какво се основават семейните отношения?
 2. Видове и техните характеристики
 3. Причини за кризи
 4. Как да поправим?
 5. грешки
 6. Съвети на психолога

Семейните отношения не са лесна материя, която не всеки психолог често може да измисли. Тук е необходимо да се анализират не само обстоятелствата, възникнали във всеки момент от проблемите между съпруга и съпругата, но и цялата история на връзката им. И трябва да започнете, най-вероятно, от времето на взаимна любов. Корените най-често растат оттам. Те започнаха неправилно да създават отношенията си на ранен етап от възникването на семейство - и сега жънат ползите.

На какво се основават семейните отношения?

Основата на всяка здрава човешка връзка е доверието, честността, взаимното уважение. Тези качества или тяхното отсъствие са особено изразени в семейството - без тях няма да продължи дълго. Разбира се, младите хора са обединени от любовта. Ако любовта им е незаинтересована и безусловна, тогава тя ще бъде основният фактор, който държи семейството заедно и помага да премине през всякакви изпитания.

Видове и техните характеристики

Психологията на семейните отношения отличава следните основни видове семейни отношения:

 • съдружие - те все още могат да се нарекат сътрудничество, когато отношенията се изграждат на равна основа. Най-добрата и най-стабилна форма на взаимоотношения.
 • конкуренция - Напълно здравословен начин на отношения, когато съпрузите се състезават за постигане на общи цели, при условие че поддържат добра воля. В противен случай те могат да се развият в съперничество.
 • конкуренция - проявява се в желанието на съпрузите да доминират един над друг.При този тип взаимоотношения е трудно партньорите да постигнат консенсус относно общите интереси, по-скоро всеки се грижи за собствените си. Това силно подкопава семейното единство.
 • антагонизъм - Острата конфронтация между партньорите, израстваща от конкурентни отношения. Такова семейство се запазва само по добри външни причини, вътрешно, вече нищо не го обединява, отношенията се разпадат.

В допълнение към класическите видове междуличностни отношения, в семейството има и отношения, базирани на играта на ревност, мълчание, адаптация. Мълчанието е, когато цялото недоволство усърдно мълчи само за поддържане на отношенията. Има ситуации, когато семействата съществуват на договорна основа.

Взаимоотношенията, основани на адаптация, могат да бъдат различни. Един от съпрузите може да потърси закрила или да играе ролята на спасител, жертва или палач. И също така доста често в такива отношения, съпругът се отнася към жена си като към слуга или икономка.

В отношенията по договор изчисляването е преди всичко материално или морално. Такива бракове се основават на устен или писмен договор.

Причини за кризи

Семейните кризи възникват най-често поради следните причини.

 • Неоправдани очаквания от едната или от двете страни (по-често материален план, понякога духовен). В такова семейство един от съпрузите има едностранно мнение за задължението да се грижи за семейството. Той или тя си въобразяваха, че половинката им ще ги направи финансово по-богати: осигуряване на неща, жилища, пътувания и т.н.
 • Противоречието на възгледите за домакинството. Например, мъж очаква, че както в родителското му семейство, жена му ще го обслужва в кухнята, а тя, считайки го за независим, му позволява да се грижи за себе си.
 • Противоположни възгледи за родителството. Например в семейството на момичето родителите решиха да се разхождат заедно с детето, а съпругът вярва, че това е грижата на майката. Това може да предизвика объркване в двойка.
 • Рутина, липса на семейни традиции. Случва се, че в семейството на един от съпрузите е обичайно да се празнуват определени празници, да се прекарват по специален начин, а за втората половина тези традиции може да са неприемливи. Например: съпруг е свикнал да празнува празници в ресторант с приятели в шумна компания, а съпругата му обича да празнува в тих семеен кръг. Безспорни фактори, в резултат на които отношенията се влошават, са монотонността и ежедневните проблеми.
 • Причината за кризата може да се обясни и с факта, че чувствата на съпрузите са изстинали. Това може да се случи, когато отношенията се изграждат въз основа на външни фактори: красив външен вид, материална сигурност. Ако духовната опора първоначално е слаба във взаимоотношенията (няма общи интереси, хобита, мирогледи), тогава когато първите ярки чувства изстинат, във връзката възниква празнота.
 • Психологическият климат в семейството също зависи от емоционалните характеристики на съпрузите, разликата им в темперамента. Ако единият от съпрузите е премерен и балансиран, а другият реагира бурно на всяка дреболия, тогава първият може бързо да се умори от емоционалните различия на втория.
 • Понякога разпадът на връзката се случва след раждането на дете в семейството. Студените отношения между съпрузите възникват поради факта, че младата майка е напълно ангажирана да се грижи за бебето и обръща по-малко внимание на съпруга си. Или съпругът напълно прехвърля отговорността за детето върху съпругата, така че тя просто няма време нито за себе си, нито за съпруга.

Диагностицирането на кризи в семейните отношения е насочено към идентифициране на разрушителни нагласи, свързани с начина на комуникация в конкретно семейство и загриженост за чувствата на един друг, с начини за управление и отглеждане на деца, със семейни занимания в свободното време, както и с отговорността за материалната подкрепа на семейството. И друг важен момент в семейната диагностика е способността на партньорите да се приемат един друг.

Как да поправим?

Следващите действия ще ви помогнат да възстановите нарушената атмосфера между членовете на семейството.

 • Първо трябва да преразгледате отношението си към брака: ако той е меркантилен или бракът ви е договорен, тогава не трябва да очаквате дълбоки чувства и ангажираност от партньора си. Заедно с него се опитайте да коригирате договора си за общото благо.
 • Пояснете: кой от вас е основната част от домакинските дела, кой е отговорен за материалната подкрепа. За да могат съпрузите да се разбират по-добре, е необходимо да се разпределят роли, да се реши кой е отговорен за коя сфера на вътрешните, социалните и финансовите отговорности.
 • Нека вашата сродна душа да прави това, което обичат, хоби. Не я лишавайте от възможността да бъде сама понякога - това е нормално желание. И също така си позволявайте да бъдете изолирани на моменти.
 • Научете се да слушате партньора си, оставяйки го да говори за нещо важно или да изрази точката на кипене. Искрената комуникация ще ви помогне да разтопите леда на неразбирането между вас.
 • Понякога се поставяйте на мястото на съпруг или съпруга - това ще ви помогне да го разберете по-добре и да приемете чувствата му.
 • Помнете вашите нужди. Не потискайте здравословните си интереси в името на съпруга / съпругата си. Недоволството може да доведе до депресия или дразнене.
 • Планирайте съвместна ваканция, започнете семейните традиции. Това ще помогне да се поддържат хармонични отношения не само между съпруг и съпруга, но и между родители и деца.

Как съпругът трябва да се отнася към жена си?

Съпругът трябва винаги да помни, че пред него е жена. И въпреки факта, че тя работи наравно с него или дори изпълнява някои мъжки задължения, в сърцето си тя остава крехка и уязвима, а мъжката задача е да защити тази нейната нестабилност. Тя може да бъде "много дълбока" и самата тя може да спре да усеща своята женственост, но в името на семейното щастие си струва да положите усилия.

 • Говорете любезните й думи по-често, само нека бъдат искрени, истински. Просто не сдържайте нежните си чувства, докато те са. Не се страхувайте да се изхабите. Любовта има свойството на радост - даде искра на топлина и в отговор пламъка на любовта. Тоест жените много фино усещат проявата на истински чувства и винаги ярко реагират на тях.
 • По същата причина, поради която жена ви е предимно жена, предложете да поемете част от задълженията си върху себе си. Можете да се разхождате с детето, докато тя се занимава с домакински работи, да купувате хранителни стоки по пътя към дома от работа, да готвите закуска, да отнемате от масата или нещо друго, в зависимост от семейния живот.
 • Слушайте душевното състояние на вашата сродна душа: може би тя иска да бъде сама или, обратно, не сте достатъчно заедно.
 • Просто често се поставяйте в положение на съпруг / съпруга. Гледайки ситуацията отвън, може да се разгледа добре и да се види това, което не видях от позицията си.

Как да разменя жена?

В съвременния свят не е рядкост жена да поеме мъжки роли: тя ръководи организацията, управлява домакинството и управлява съпруга. Много мъже се опитват да удържат или да си върнат задълженията и на тази основа често възникват конфликти.

Следователно, за да поддържа хармонията в семейните отношения, първото нещо, което една жена има нужда, е да промени ролите си от мъжки в женски.

 • Нека съпругът ви да ви предостави, а не обратното.
 • Преразгледайте отношението си към домакинството - чистотата и комфортът в къщата е прерогатив на жената, а ремонтът и пренареждането изискват мъжки сили.
 • Погрижете се за себе си, дори и в отпуск по майчинство. Мъжете са вдъхновени от красотата.

Като цяло жените трябва да се научат да се доверяват повече на мъжа си. Нека участва в отглеждането на деца. Не се съмнявайте в него, ако е здрав човек - ще се справи, защото вие сами му се доверите.

Нека разреши проблемите на семейния живот и свободното време. Дори ако ви се струва, че той ще направи всичко погрешно. В крайна сметка семейството за един мъж, както и за вас, е място, където искате да се появи, да създадете нещо ново, да донесете нещо полезно от себе си.

Научете се да разбирате настроението на вашия другар и не се намесвайте в желанието му понякога да превключва и да лови риболов.Не се отричайте в здравословните си интереси и хобита.

Семейството се състои от две половини, така че всеки партньор да почувства пълната си стойност и реализация в него.

грешки

Често срещана семейна грешка е прехвърляне на отговорността към съпруг / съпруга или обстоятелства. Партньорът не иска да признае грешките си, но, манипулирайки, подчертава грешките на своя спътник.

Помислете за други грешки.

 • Липса на надеждност между съпрузите. Ако настоявате само за себе си, това няма да помогне за разрешаване на проблема, а само ще увеличи разстоянието между вас.
 • Саможертва за съпруг / съпруга, работа, деца. Когато някой се жертва, това му носи временно удовлетворение от нуждата от признание. И когато признанието премине, идва недоволството.
 • Ръководство само по материални критерии. Тази грешка може да се прояви както в постоянно желание за печелене на повече пари, така и в постоянни мисли за работа, което води до притъпяване на чувствата и "механично" отношение към членовете на семейството.
 • Налагане на воля на партньор. Подобна грешка е бич на съвременните отношения не само в семейството. Подобно отношение е опит да заличиш уникалността на партньора си, да го приравниш със стандартите си.
 • Грешно заместване на ролята: мъжете проявяват пасивност, освобождават се от отговорност за материалните и духовните компоненти на семейния живот, а жените, напротив, отнемат тази отговорност.

Едностранното приемане на важни решения е и погрешната позиция на онези, които считат, че тяхното мнение е единственото вярно и не вземат предвид мнението на партньора. Вероятно е позицията на такъв човек в диалога да стои на първо място (той е по-умен от всички).

Съвети на психолога

По-горе бяха дадени съвети как да се изграждат отношения в семейството и какво трябва да направят мъж и жена за това. Но работата за укрепване на семейството не свършва.Здравословните взаимоотношения са резултат от ежедневната работа на всеки член на семейството. За тези, които са готови да положат усилия за запазване на семейното щастие, са дадени характеристика за добра, благоприятна атмосфера в къщата и съвети за нейното запазване.

 • Да оставим. Този глобален профил се занимава с широк спектър от аспекти на съпружеските отношения. Оставете любимия човек да се чувства и мисли по начина, по който иска, нека го прави по начина, по който знае, нека го прави както знае. И тогава в отговор вие също ще получите разрешение да бъдете - това ще създаде хармония в семейството ви.
 • Взаимно уважение. Този артикул е продължение на предишния. Уважавайте мислите, чувствата, действията на партньора - на това се основават отношенията в семейството и едно от условията за неговата стабилност.
 • Подкрепяйте се взаимно. Малко физика: маса със счупен крак става нестабилна и пада на една страна. Такъв е характерът на връзката: при липса на подкрепа на която и да е поддържаща част - съпругата или съпругът - структурата (семейството) става нестабилна. Подкрепяйки съпруга си, вие допринасяте за надеждността на вашия съюз.
 • Искреност и откритост. "Моят дом е моят замък." Смисълът на тази поговорка е не само в защитата и подкрепата на членовете на семейството си, но и във възможността да бъдете открити, верни, каквито сте. Разбира се, това не е едностранчива нужда от приемане, а и способността да приемете искреността на партньора си.
 • Взаимно желание за развитие на отношенията. Развитието на отношенията започва със саморазвитие. Затова съпрузите, които се стремят към хармония в семейството, не чакат партньорът им да се промени, а започват със себе си. Впоследствие другата половина ще се опита да бъде в крак с него по пътя на формиране на най-добрите качества в себе си.

За правилните отношения между съпруг и съпруга вижте следващото видео.

Напишете коментар
Информация, предоставена за справка. Не се самолекувайте. За здравето винаги се консултирайте със специалист.

мода

красота

развлечение