домашни любимци

Кой домашен любимец е по-добре да има в апартамент?

Кой домашен любимец е по-добре да има в апартамент?
съдържание
 1. Кучета и котки от големи и малки породи
 2. Малки сладки животни
 3. Земноводни и влечуги
 4. птици
 5. насекоми

Животното в апартамента е радост! Те са забавни и директни, особено децата ще бъдат възхитени от появата на домашния любимец в къщата. Детето обича да играе с тях, научава се на грижи и отговорност. Преди да решите кой домашен любимец да вземете в апартамента, трябва да претеглите всички плюсове и минуси. Вземете предвид условията на живот, наличието на свободно време и, разбира се, вкусовете и предпочитанията на всеки член на семейството.

Кучета и котки от големи и малки породи

Кучетата са умни животни, те са много трениращи и отдадени с цялото си сърце на своя господар. Тези животни изискват много внимание, обожават, когато играят, говорят и ходят с тях. Кучетата могат да бъдат доста впечатляващи по размер. За любителите на едрите животни представяме топ 10 на най-големите породи кучета:

 • Ирландски вълкодав;
 • доберман;
 • лабрадор;
 • Нюфаундленд;
 • Велик датчанин
 • комондор;
 • светец Бернард;
 • Московска охрана;
 • Кавказка и средноазиатска овчарка;
 • Английски, испански, иберийски и тибетски мастиф.

Голямо куче е лоялен защитник на своя стопанин, не е страшно да се разхожда с него в тъмното.

Но съдържанието на такова животно има своите специфики. Те имат много енергия, която се нуждае от разреждане. Кучето трябва да се разхожда 2 пъти на ден и да му се дава достатъчно време за бягане. Трябва да се отбележи, че според закона на обществени места кучето трябва да е на каишка и на муцуна.

  Котките също могат да изненадат с параметрите си, например височината в холката на саваната достига 1 м, а теглото е 20 кг. Сред другите големи котки могат да се отбележат следните породи:

  • Мейн Кун;
  • Ceausu;
  • Норвежка гора;
  • Сибирски.

  Големите котки са красиви! Те са грациозни, внушителни и горди.Те обичат да играят и да тичат из апартамента. Някои породи, като саваната, се препоръчва да се разхождат на каишка. Котките, макар и по-независими от кучетата, също са привързани към стопанина си и им е скучно, ако напуснат дълго време.

  Съдържанието на едър звяр в апартамента изисква просторно жилищно пространство.

  Идеално място за тях би била лятна къща или частна къща. За кучета правят волиери и затоплени кабини. Животното се чувства комфортно и не плаши другите с размерите си. Ако апартаментът е малък, по-добре е да изберете по-"компактна" порода кучета и котки. Булдоги, корги, пудели, шпиц ще направят живота ви по-забавен и разнообразен, а „плюшени“ британски или обикновени домашни котки ще изпълнят къщата с топлина и комфорт.

  Котки и кучета от всички породи, независимо от размера, могат да съсипят мебели или да разкъсат тапети на видно място. Особено тийнейджърско животно, защото трябва да тича, да играе, да изостря зъбите и ноктите си. На котка се купува специален нокът-нокът, но ще отнеме време, за да я свикне с нея. За кучета са подходящи различни синтетични кости и играчки, с които можете да изострите зъбите си. Трябва да ги закупите в специализирани магазини, единственият начин да се уверите, че играчката е безопасна за кучето.

  Малки сладки животни

  Ако искате по-малко проблеми - вземете малко животно в клетка. Не е необходимо да свиква с тоалетната, да ходи и да почиства вълна из целия апартамент. Достатъчно е да изберете подходяща къща, да изсипете дървени стърготини, да нахраните животното и да поддържате чистота в дома му. Нека опишем по-подробно животните, които се съдържат в клетките.

  • Хамстерите са смешни гризачи. Те обичат да тичат в колело, да спят свити и да се хранят, забавно изпълвайки бузите си с храна. Има много разновидности на тези гризачи, които се различават по цвят и размер. Най-популярни са Ангора с дълга коса и сирийска, която може да бъде златиста, черна, сива и бяла.
  • Морски свинчета - животни с плътно тяло и къси крака. Може да бъде костенурка, бяла или червена. През деня те постоянно дъвчат, като трева, плодове и зеленчуци. Понякога те скърцат, което показва недоволство или глад.
  • Декоративни плъхове - умни и бързи гризачи. Може да бъде обучен и прикачен към собственика. Те обичат да прекарват време в прегръдките си. Подредете, облекчете нуждата в един ъгъл. Ако клетката се почисти навреме, няма да има миризма в апартамента.
  • Чинчили - животни с разкошна козина, заради които се ловуват и отглеждат в специални ферми. Но тези животни се държат у дома. Те се нуждаят от просторна клетка, чийто минимален размер е 50 × 70 см, и за предпочитане волиера. Обикновено чинчилата спи през деня и остава будна през нощта: яде, смила зъбите си, скача и постоянно шумоли с нещо. Поради тази причина клетката не трябва да се поставя в спалнята.
  • Декоративни зайци - Спокойни и непретенциозни домашни любимци. Животното може да се държи в просторна волиера или в малка клетка. В последния случай „ушите“ понякога трябва да изпускат скок, постоянното седене в тесно пространство влияе неблагоприятно върху здравето и настроението на заека.
  • Поровете - животни с удължено тяло и мека козина. Ако им дадете свобода, те ще се качат във всеки слот и ще прекосяват целия апартамент. Поради това мнозина предпочитат да ги държат в просторни клетки, оставяйки ги да работят само няколко пъти на ден. Хората с запален обоняние трябва да знаят, че животното има специфична миризма, която не всеки харесва.

  Клетка с домашен любимец се поставя далеч от течения и пряка слънчева светлина.

   В нея поставят къща, купа за храна, купа за пиене и поднос. Те установяват и малък резервоар с фин пясък, с който животните почистват кожените си кожуси. Лесно е да се грижите за къщата на вашия домашен любимец: трябва да изхвърлите остатъците от храна, да освежавате водата и да сменяте дървени стърготини веднъж на 3-4 дни.

   Земноводни и влечуги

   Тези, които обичат необичайни екзотични животни, трябва да обърнат внимание на земноводните и влечугите.За тях е необходимо да се оборудва терариум или акватеррарий, в който се пресъздава среда, близка до природните условия. Например пустинна, тропическа гора или полуводна среда. Представяме пълен списък на най-непретенциозните обитатели на терариума.

   • Achatina - големи охлюви, могат да растат до 20-30 см. Те не изискват специално внимание, за тях е много лесно да се грижите. Като къща за тях изберете контейнер с капак, дъното на което е покрито с дебел слой торфен субстрат.
   • тритони - сладки земноводни. Вкъщи те се настаняват в резервоар, пълен с вода с сухоземни площи - акватеррариум. Тритоните веднъж годишно имат двуседмичен период на почивка, те избират удобно място и не проявяват никаква активност.
   • Костенурка Рубела - страхотен плувец! Те също за цял живот ще се нуждаят от акватерриум, в който в допълнение към ултравиолетовите лампи се поставят лампи с нажежаема жичка. В природата този вид костенурки след активно плуване обича да се къпе на слънце.
   • Централноазиатска костенурка - много дружелюбно и спокойно животно. Тя може да свикне с ръце, тогава когато е в контакт със собственика, няма да скрие главата си в черупка. Съдържа се в просторни сухи терариуми. Ако поставите животното в контейнер твърде малък, то става неспокойно и може да се опита да намери изход.
   • Gecko - малки гущери с разнообразен цвят. На начинаещите се препоръчва да започнат леопардов гекон, наричан още петна eublefar. Геконите могат да пуснат опашката си, но не ги провокирайте към това, защото новият няма да е толкова гладък и красив.
   • жаби - земноводни с интересно поведение. Най-популярният и лесен за грижа вид е червенооката дървесна жаба. Тези жаби имат красив цвят: цветни ивици отстрани на зеленото тяло и яркочервени очи. Те могат да променят цветовете в зависимост от външните условия.
   • змии - влечуги със спокоен характер. Има много видове, които се различават по размер, цвят, поведение и условия на задържане. Има малки змии с дължина не по-голяма от 12 см, но има просто гиганти, които растат до 10 м. За начинаещи от миниатюрни видове можем да препоръчаме царевичната змия, а за тези, които искат по-голямо животно, калифорнийската кралска змия, достигаща 1,5-2 м.

    Повечето от изброените влечуги и земноводни са хищници. Затова в диетата им трябва да присъстват всички видове насекоми или малки животни.

    Например, гекон се храни с паяци, хлебарки, мухи и змия с мишки и жаби. Храненето на змии не е процес за слабо сърце, затова е по-добре да изоставите съдържанието на това влечуго на онези, които са твърде благоговетелни по отношение на всички живи същества.

    птици

    Ако искате къщата ви да бъде изпълнена с силен чуруликане - вземете птица. Те са лесни за поддръжка, можете да ги оставите сами за дълго време и те не миришат. Единствените недостатъци са носилката, която се излива от клетката и шумът, създаден от някои видове. Ако искате да спите в почивния си ден, по-добре е да покриете клетката с плътна кърпа: на тъмно птиците се държат тихо. Помислете за най-популярните птици, настанени у дома.

    • папагали - една от най-ярките и красиви птици. Най-често в апартаментите се съдържат пъпки от зелени или сини цветове. Но има и много други интересни видове. Например Джако, какаду, Корела, любовни птици. Можете да научите папагал да говори, много хора ги купуват именно за тази цел. Но за да може домашният любимец да говори, ще се изисква ежедневно обучение.
    • Канари - пъргави и пъргави малки птици. Те могат да бъдат свикнали с ръце. Ако искате да слушате пеене на птици, тогава е по-добре да си купите мъжки, женските канарчета не пеят.
    • Munia - ярки и весели птици. Някои видове имат много красиво оперение. Най-разпространените зебра амадини са птици с цвят на пепел с изразителни червени бузи.

     Домашните птици се държат в клетка, която е снабдена с купа за пиене, хранилка и плява.За да не досадите на домашния любимец, поставете малко огледало и окачете звънец.

      Клетката не може да бъде поставена в близост до прозореца, от течение на вашия пернат домашен любимец може да настине. Птиците са доста крехки същества и лесно се нараняват - това трябва да се помни, когато ги вземете.

      Можете да държите у дома и диви видове птици. Starling, bullfinch, siskin и славей могат да живеят перфектно в плен. Те свикват със собственика и се радват да общуват с него. Някои раждат патици, тази птица не седи в клетка, а се движи свободно в целия апартамент. Може да бъде опитомена, поддава се добре на тренировки. И така, че птицата да не разваля къщата, те слагат памперс.

      насекоми

      Ако искате да изненадате гостите, вземете екзотично насекомо: мадагаскарски хлебарка или насекомо с червено крило. Те се държат в насекомите с почва и живи растения. Насекомите изискват минимално внимание, не издават шум или мирис. Контейнер с такъв домашен любимец няма да заема много място, той може лесно да се постави на бюро.

      В последно време ферма за мравки или формикария набира популярност - това е прозрачен контейнер, състоящ се от няколко камери, в които е населена колония от мравки.

      Можете да наблюдавате тяхната жизнена активност, това е много вълнуващо. В колонията на тези насекоми се формира строга йерархия, всяко със собствена професия и статус. Лесно е да се грижите за изкуствен мравуняк, но трябва да го правите редовно. Начинаещите се съветват да избират мравки от семейството на мирмицините.

      Какъвто и домашен любимец да имате у дома, ще трябва да поемете отговорност за него. Това е живо същество и то ще изисква грижи, дори и най-минималното. Необходимо е правилно да се изчислят вашите сили и възможности: дали можете да нахраните животното в съответствие с неговите нужди, да ходите с него или да почистите своевременно клетката си. Животът му сега е във вашите ръце.

      За домашните любимци, които без допълнителна караница могат да бъдат държани дори в малка стая, е описано във видеото по-долу.

      Напишете коментар
      Информация, предоставена за справка. Не се самолекувайте. За здравето винаги се консултирайте със специалист.

      мода

      красота

      развлечение