басейн

Правила за посещение на хамама

Правила за посещение на хамама
съдържание
 1. Какво да вземем със себе си?
 2. Колко често мога да посетя?
 3. Как да използвате?
 4. Препоръки за процедурата

Хамам е една от разновидностите на баните, известни в целия свят. Можете да вземете парна баня в турска баня не само в източния курорт. Тя имаше фенове в Европа и Русия, където подобни двойки също започнаха да се срещат. В допълнение към получаването на хигиенни процедури, в Турция посещението на хамам често е придружено от срещи с приятели или роднини. Компанията прекарва почти целия ден, в съответствие с определени правила и традиции.

Турската баня се различава от руската по своите много високи показатели за влажност и по-ниски температури., което го прави мек, удобен, нежен в сравнение с други видове сауни. В домашната парна температура температурата на сухия въздух може да достигне до 70 или 80 градуса, на турски - порядък по-нисък. Хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, не е забранено да идват на хамам, просто присъствието им в залата със сравнително високи температури е ограничено до половин час. Подобна категория хора не могат да посетят руска баня.

Какво да вземем със себе си?

За да посетите хамам не са необходими специални допълнителни предмети (като метли, шапки), които са атрибути на руска парна баня. Всичко, което е необходимо, се раздава в самата турска баня. Въпреки това, след като сте проучили правилата за посещение, можете да разберете, че пълната голота, докато сте в хамам, не е добре дошла, така че може да ви е необходим бански или саронг, за да се прикриете.

В банята посетителите получават специални дървени чехли (пари), но тези, които имат размер по поръчка или тези, които предпочитат да използват само лични предмети, могат да вземат обувките си за баня. Същото се отнася и за кърпи: придружителят със сигурност ще раздава едно за тялото, а второто (големи размери) - за покриване на пейката, на която трябва да лежите, Желаещите да имат индивидуална кърпа могат да я вземат със себе си. Ако има нужда от личен душ гел, трябва да го вземете и от вкъщи.

Както вече беше отбелязано, в турска баня те често прекарват цял ​​ден в компания с приятели. За да не останете гладни, посетителите носят леки закуски, които могат да бъдат консумирани в специално помещение. Работниците в банята предлагат на посетителите чай или други напитки.

Колко често мога да посетя?

Честотата на посещение на турската баня и времето, което трябва да прекарате там, ще зависи от вашето здраве, традиции, наличие на свободно време и лични предпочитания. Ако вземете средното, тогава веднъж седмично ще бъде достатъчно. Мюсюлманите вярват, че хамамът прочиства душата и тялото, затова съпругът оставя жена си в банята веднъж седмично без излишни условия.

Начинаещите и хората с лошо здраве могат да останат в харарет (най-топлата стая на банята) от 30 минути до час, със следващите посещения времето може да се увеличи. В други стаи няма ограничение във времето.

Ако следвате старите турски традиции, тогава мъжете могат да посетят хамам от зори до обяд, а жените - от обяд до залез. Днес, когато мъжете и жените могат да бъдат снабдени с различни помещения, прибягването до тази традиция не е необходимо. Честотата на посещенията в турската баня също се влияе от масажните процедури, които се препоръчват да се извършват след определен период от време.

Как да използвате?

За източните жители банята се свързва с измиване, чистота на тялото и мислите. BЗа да остане впечатлението от посещението на хамам да остане приятно, трябва да се научат определени правила за поведение.

 • Не бързайте, не се суетете, отпуснете се, възползвайки се от възможността да помислите за мъдрите и вечните.
 • Не се излагайте напълно, покрийте тялото си с кърпа или саронг.
 • Един час или половина преди посещението на банята не трябва да се яде, за да не се появи гадене.
 • Трябва да дойдете на хамам трезво и да не приемате алкохол по време на цялото посещение.
 • Преди да седнете или легнете на каменна пейка, трябва да положите кърпа. Това се прави не само по хигиенни причини, но и предпазва тялото от продължителен престой на горещ камък.
 • По време на процедурите за масаж се препоръчва да държите краката повдигнати над повърхността.
 • След масажа и пълното отпускане не можете да станете рязко от пейката, това може да доведе до виене на свят.

За да използвате правилно турската баня, трябва да знаете и нейната структура, от какви стаи се състои. Тогава става ясно какво може да се направи във всеки от тях. Хамамът е разделен на три големи зали.

 • Dzhamekan. Първата стая, в която посетителят получава. Има каси за заплащане на услуги. Горното облекло може да оставите тук. Според турската традиция тази стая е украсена с малък фонтан.
 • Sogukluk. Тази подготвителна стая не е твърде гореща, не надвишава температурата на човешкото тяло. Има душове и тоалетни.
 • Hararet. Третата стая се отнася директно до банята. Температурата на заобикалящото пространство е 50-60 градуса, а влажността се поддържа 100%. В нея има каменни пейки, често изработени от мрамор или оникс, върху които можете да седнете или да лежите. Ако стаята е надарена с голямо пространство, в центъра е инсталиран chebek-tash. Турците го наричат ​​"камък в корема", това е каменна маса за уелнес масажни процедури. В залата има и курна - специална мивка, която приема топла и студена вода. Посетителите го загребват с медни гребла и го задушават при необходимост.

С басейн

В хамам може да има два вида басейн:

 • някои големи харети включват плитък, но просторен басейн: никой не се къпе в него, той служи само за запазване на влажността в помещението;
 • вторият басейн е функционален, потапя се след масаж, за да се затворят запарените пори и да се развеселят след релаксиращи процедури.

С масаж

Можете да дойдете на хамама само да се измиете, да посетите джамекана и согуклук - ще бъде по-евтино и по-бързо. Но ако имате нужда от разширена програма, за която отиват в турски бани, трябва да разчитате на масажна процедура.

Препоръки за процедурата

Ако трябва да преминете през пълния ритуал на посещение на източната баня, трябва да запомните, че всички действия и процедури са разработени от векове и за да получите ползи за здравето, не трябва да ги нарушавате.

По този начин, в джамекана, посетителят оставя дрехите в съблекалнята, взема издадените аксесоари за баня със себе си и отива в смукателя, Тази стая се поддържа при ниска комфортна температура от 30-35 градуса, тук трябва да отделите поне 20 минути, за да се аклиматизирате напълно. Тук се взема душ, който помага да се освободят порите от прах и мръсотия, да се подготви тялото за по-нататъшни процедури.

За тези, които току-що дойдоха да се мият, посещението в банята завършва в тази стая. Тези, които решиха да останат и да получат пълен курс за уелнес и почистване, трябва да преминат към следващата, основната зала за посетители - харарет.

Седейки на каменна пейка в стая с температура 50 градуса и висока влажност, можете добре да изпарите цялата мускулна система. Масажистът следи посетителя и когато той е напълно подготвен, пристъпва към следните процедури.

 1. Цялото тяло се обелва с помощта на кесийна ръкавица, направена от груба козя коса или кокосови влакна. Тя почиства старателно кожата от мъртви кератинизирани частици, като същевременно освобождава порите. Същата процедура подобрява кръвообращението.
 2. Почистената кожа се приготвя за масаж със сапунени масла. Придружителят в памучна торба ръчно размахва необичаен черен сапун с масла от праскова, маслина или арганово дърво. В някои сауни се използва генератор на сапунена пяна, което позволява механизиране на ръчния труд. Доста бързо посетителят се покрива с пищна капачка от сапунена вода. С помощта на масажа останките от кератинизирани частици се отстраняват от повърхността на кожата.
 3. Следващата стъпка е да преминете през процедурата за опаковане. Посетителите са покрити със смес от лечебна глина, морска сол, зехтин и мед, увити в кърпа. Двадесет минути по-късно се взема душ.
 4. След масажи и козметични процедури можете да се отпуснете във фоайето.
 5. На последния етап се предлага още една масажна сесия с ароматни масла. Тази процедура стяга и подмладява кожата, подобрява клетъчния метаболизъм.
 6. Почивайки си, вземете топъл душ или се потопете в басейна.
 7. След като преминат през всички хигиенни и уелнес процедури, посетителите отиват в стаята за релакс, където можете да разговаряте с приятели, да закусите и да изпиете няколко чаши чай. След банята тялото ще трябва да възстанови водния баланс.

За да посетите хамама, не е нужно да ходите в Турция. Можете да търсите ориенталска баня в големи спортни клубове. Забелязва се, че след тренировка и тежки физически натоварвания престоят в турска баня бързо възстановява силата. Камъкът в комбинация с гореща пара има релаксиращ ефект върху мускулната система.

    Турският хамам се отличава от останалите бани по света със специален ориенталски аромат, устойчив мирис на тамян и вид музика, който звучи през цялото посещение. Често служителите в банята използват солена мъгла. Те го създават с помощта на специално оборудване, благодарение на което във въздуха се издига лечебен фин облак от солев разтвор. Всичко това хипнотично се влюбва в ориенталска баня.

    След кратък период от време тялото предполага, че е време да го посетите отново.

    За това какво е хамам, вижте по-долу.

    Напишете коментар
    Информация, предоставена за справка. Не се самолекувайте. За здравето винаги се консултирайте със специалист.

    мода

    красота

    развлечение